Ako nám prospievajú mliečne výrobky
Pridané 19.9.2017 13:30:00
Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.
Medzi najprospešnejšie mliečne výrobky patria tie kyslé a neochutené, napríklad acidofilné mlieka či biele neochutené jogurty. Obsahujú totiž probiotické kultúry, ktoré nám pomáhajú s trávením. Nie všetky takéto výrobky sú však aj naozaj zdravé. Probiotickým baktériám totiž dlhá záručná doba produktu určite neprospieva, preto treba v obchode siahnuť po takých výrobkoch, ktoré sú čo najmenej upravované.
Úplnou bombou pre naše zdravie je biely jogurt, ktorý výborne nahradí akýkoľvek iný jogurt, pretože môžeme do neho pridať škoricu, med, kakao alebo stéviu. Ovocie a vločky sa s jogurtom trávia ťažšie, ale ak s tým nemáte žiadne problémy, pokojne si doprajte aj takúto kombináciu.
Ak kupujeme mlieko a mliečne výrobky v biokvalite, pretože toto je súčasný trend, najlepšie je ich kupovať z dvora alebo z dobre overeného zdroja. Ani mlieko z obchodu však nie je zlé, pretože podlieha prísnym hygienickým predpisom. Niekedy však môže byť ťažké vyznať sa vo všetkých tých mliečnych výrobkoch, preto sa všetkým ešte osobitne budeme venovať. Teraz spomenieme len tie výrobky, ktoré sú azda najchutnejšie, ale aj najviac zatracované. Aká je teda pravda?
Medzi mliečne výrobky patria napríklad tavené syry. Tie patria medzi tie, o ktorých sa najviac hovorí, pretože nám veľmi chutia, ale až tak veľa pozitív nám ich konzumácia neprináša. Obsahujú totiž aj rôzne prídavné látky, taviace soli, farbivá a podobne. Nemusíme ich však z nášho jedálnička vysadiť úplne. Pokojne si na nich môžeme občas pochutnať, ale každodenná konzumácia určite nie je vhodná. Striedajte ich preto s rôznymi tvarohovými syrmi alebo kvalitnými tvrdými syrmi.
Sú ľudia, ktorým nevyhovuje kravské mlieko a nemôžu dokonca konzumovať ani žiadne výrobky z kravského mlieka. Skúsiť sa v takomto prípade môže mlieko kozie alebo ovčie, ale ak ani toto nevyhovuje, vyskúšať môžete aj rastlinné mlieka. Tieto mlieka majú príjemnú sladkú chuť. Sú teda výborné na pitie a vybrať si môžete napríklad mandľové mlieko, ryžové mlieko, sójové, pohánkové alebo kokosové mlieko.
Ak z nejakého dôvodu nekonzumujete mlieko ani žiadne mliečne výrobky, mali by ste dbať o to, aby ste do jedálnička zaradili potraviny bohaté na vápnik. Dobrými zdrojmi vápnika je brokolica, kel, kôpor, petržlenová vňať, žerucha, púpava, mandle, mak, sezam, strukoviny, tofu, figy, ryby, morské riasy a vajcia. Tieto potraviny určite zaraďte do vášho jedálneho lístka. Okrem toho by ste mali dbať aj o prísun horčíka do vášho tela. Preto konzumujte orechy, tmavú listovú zeleninu, obilniny a strukoviny. Pravidelne však treba telu dodávať aj vitamín D.
Nový komentár