Ako bojovať s Alzheimerom
Pridané 21.9.2017 07:15:00
Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.
Alzheimer patrí medzi desať hlavných smrteľných ochorení. S vekom sa riziko rozvinutia tejto choroby zvyšuje. Zatiaľ však nie je možné túto chorobu úplne vyliečiť. Existuje však liečba, ktorá dokáže priebeh ochorenia aspoň spomaliť. Na dosiahnutie maximálneho efektu liečby je potrebné zachytiť prvé príznaky ochorenia. Prvými varovnými signálmi je zhoršovanie pamäti, zabúdanie nedávnych udalostí a strata priestorovej a časovej orientácie. Existuje však nejaká prevencia? Dá sa vzniku choroby zabrániť?
Jej vznik môžeme aspoň čiastočne oddialiť a v prípade rozpuknutia choroby jej priebeh aspoň trochu spomaliť jedením správnych potravín, ktoré dokážu zlepšovať mozgovú činnosť. Do skupiny týchto zdravých potravín patria rôzne druhy. O niektorých inštinktívne predpokladáme, že sú zdravé, pri niektorých to až tak jednoznačné nie je. Ak chcete teda podporiť činnosť mozgu, jedzte tieto potraviny:
Za najzdravšie ovocie považujeme jablká. Jablká sú veľmi dobré aj pre náš mozog, aj keď využití v organizme majú mnoho. Nachádza sa v nich však látka, ktorá ochraňuje mozgové bunky proti voľným radikálom. Ak chceme z jablka vyťažiť čo najviac, mali by sme ho samozrejme konzumovať aj so šupkou.
Ďalšou extra zdravou porciou vitamínov je špenát. Obsahuje látky a vitamíny, ktoré chránia pred demenciou. Špenát, ale aj ďalšia tmavá listová zelenina sú účinným antioxidantom, podobne ako mnohé iné sýto sfarbené druhy zeleniny. Aby sme zo zeleniny vyťažili čo najviac, mali by sme ju pri konzumácii trošku pokvapkať olivovým olejom, pretože niektoré dôležité vitamíny sú nanešťastie rozpustné iba v tukoch, na čo často pri konzumácii zeleniny zabúdame.
Nielen zelenina a ovocie prospieva nášmu mozgu. Medzi najzdravšie potraviny pre náš mozog patrí napríklad aj extra panenský olivový olej. Dokáže ničiť mozgové jedy, ktoré spôsobujú stratu pamäti a podieľajú sa tak na vzniku Alzheimerovej choroby. Jeho účinky sú dokonca tak silné, že vedci skúšajú tento olej použiť priamo do liečiv.
Černice sú lesné plody, ktoré obsahujú mnoho antioxidantov. Okrem toho obsahujú látky, ktoré podporujú komunikáciu medzi neurónmi. Černice tak majú zázračnú schopnosť dokázať zlepšiť našu schopnosť vstrebávať nové informácie.
Podľa posledných výskumov činnosť mozgu podporuje aj šťava z červeného hrozna. Dokonca aj červené víno. Funguje to na rovnakom princípe ako pri černiciach. Pravidelné popíjanie šťavy z červeného hrozna dokáže zlepšiť priestorovú pamäť a schopnosť učenia. Rovnako pozitívne vplýva aj na činnosť srdca, no pomáha udržiavať aj zdravú a jasnú myseľ.
Ryby sú všeobecne zdravé a pre naše telo prospešné. Pred Alzheimerovou chorobou nás však dokáže uchrániť predovšetkým losos. Obsahuje DHA, čo je omega 3 mastná kyselina. Naviac, losos patrí k prírodným zdrojom inak vzácneho vitamínu D, ktorého nedostatok je tiež spojovaný so zhoršujúcou sa pamäťou. Ak sa chcete cítiť zdravo aj napriek vysokému veku, potešte svoje chuťové bunky grilovaným alebo vareným lososom s čerstvými bylinkami a plátkom citrónu.
Kari obsahuje jedinečnú látku príbuznú zázvoru, ktorá podľa odborníkov dokáže zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby a okrem toho je veľmi chutné a voňavé. Je to korenie indického pôvodu. Okrem charakteristického zafarbenia je skvelou prevenciou proti Alzheimerovej chorobe. Rovnako spoľahlivo bojuje aj so zápalmi. Znižuje aj hladinu cholesterolu, ktorý upcháva artérie, zvyšuje tak prietok krvi do mozgu.
Medzi koreniny, ktoré jedlo nielen ochutia, ale pomôžu aj našim mozgovým bunkám, patrí škorica, ktorá ničí hlavné príznaky tejto zábudlivej choroby. Škorica obsahuje zložky, ktoré ničia nebezpečné tau proteíny, ktoré sú jedným zo znakov Alzheimerovej choroby. Škorica je naviac aj dôležitým antioxidantom, takže určite neurobíte nič zlé, ak si ju občas prisypete do jogurtu.
Hoci sa to nezdá, v správnom množstve môže byť aj káva veľmi účinná v prevencii Alzheimerovej choroby. Káva totiž obsahuje množstvo antioxidantov, ale dokonca aj samotný kofeín môže náš mozog chrániť pred rýchlym starnutím. Ide však o dvojsečný meč. Na niečo môže mať káva pozitívny vplyv, na iné zas negatívny. Vždy treba zvážiť pre a proti.
Aj skutočná pravá čokoláda s vysokým obsahom kakaa funguje ako ochrana pred stratou pamätí, ktorú spôsobuje vek. Odporúčaná dávka je však len 10 g kvalitnej horkej čokolády denne.
Potravín, ktoré pomôžu zdraviu nášho mozgu, je však oveľa viac. Siahnuť môžeme napríklad po orechoch, ktoré obsahujú vitamín E a ten zmierňuje prejavy starnutia mozgu. Rovnako prospešná pre náš mozog je aj fazuľa, ktorá stabilizuje aj hladinu cukru v krvi. Náš mozog dokážu účinne ochrániť aj borievky. Na raňajky si zas môžeme dopriať celozrnné výrobky. Tie znižujú riziko srdcových ochorení a podporujú aj činnosť mozgu. Okrem zdravého jedla musíme telu dať aj dostatok tekutín. Každý orgán v našom tele potrebuje pre správne fungovanie vodu, rovnako aj mozog.
Nový komentár