Advent na tanieri
Pridané 30.11.2015 12:15:00
Máme za sebou druhú adventnú nedeľu. Na svojich doma vyrobených adventných vencoch, často aj s kuchynskou tematikou, sme si zapálili prvú sviečku. Rady, tipy a triky ako vyrobiť adventný veniec, ktorý by skrášlil školskú jedáleň a nádherne ozdobil každý kuchynský stôl, sme priniesli v predchádzajúcom článku. Veríme, že naše návody vedúce školských jedální inšpirovali a spolu so svojimi žiakmi vytvorili pekné dekorácie a spríjemnili si tak začiatok adventného obdobia, ktoré je charakteristické stíšením a pôstom. Aspoň tak advent prežívajú veriaci. No pre každého sa tieto štyri predvianočné týždne spájajú s prípravou na Vianoce. Pečieme vianočné pečivo, nakupujeme darčeky pre svojich blízkych, upratujeme a pod. Tento rok počas adventného obdobia môžete na našej stránke nájsť zaujímavosti o období, ktoré práve prežívame, ale tak isto aj recepty na tradičné vianočné cukrovinky, rady ako sa zdravo stravovať aj počas Vianoc a návod ako vytvoriť v posledný školský deň vianočnú atmosféru aj na tanieri. Začneme tým, ako sa stravovať počas adventu.
Aj v súčasnosti je advent spojený s pôstom, no v minulosti mal pôst aj iný ako duchovný význam. Dnešná uponáhľaná doba by sa však mala k tradíciám minulosti vrátiť a adventné obdobie využiť nielen na ozdravenie duše, ale aj na ozdravenie tela.
Naši predkovia žili v súlade s prírodou. Bola pre nich takmer prirodzené jesť to, čo im dala samotná zem. Nepremýšľali nad tým, aké ovocie je pre nich zdravé a aká potravina vhodná pre trávenie. V každom ročnom období sa jedlo to, čo bolo práve možné dopestovať. A preto v zimnom období úplne prirodzene prišlo odľahčenie organizmu, čo je zdraviu veľmi prospešné odhliadnuc od duchovného zmyslu akéhokoľvek pôstu. Pôst prichádzal v prirodzenom rytme dvakrát do roka. Pred Veľkou nocou v jarnom období bola strava prirodzene jednoduchšia. Zásoby potravín zo zimy sa už míňali a nové ešte neboli vypestované. Len sa čakalo na prvú úrodu, a tak aj na stole zavládol pôst a jedlo sa striedmejšie. Ďalšie chudobnejšie obdobie prichádzalo na začiatku zimy. Ľudia sa postili z celkom jednoduchého dôvodu, šetrili potravinami, pretože zima ešte len začala a bude dlhá a tuhá. Tak isto však potravinami šetrili preto, že cez najväčšie kresťanské sviatky predsa len zásob spotrebovali viac. Postretala sa celá rodina, hojnosť na stole bývala aj v tomto období zvykom.
V súčasnosti sa mnohí pôstu vyhýbajú, pretože si pod ním predstavujú strašidelné odriekanie chutného jedla a menu tvorené chlebom a vodou. V skutočnosti však ide len o akési ozdravenie stravy. Obmedzuje sa jedenie mäsa. Miesto toho treba jesť predovšetkým strukoviny, ovocie a zeleninu.
V minulosti bol advent časom pokoja. Ľudia sa venovali svojim tradíciám a zvykom, trávili tak viac času spolu a so svojou rodinou. Dnes je to presne opačne. Všetci sa naháňajú za darčekmi, upratujú, všetko si pripravujú na poslednú chvíľu. Na varenie nezostáva čas a deň je zavŕšený nejakým polotovarom. A čerešničkou na torte je potom vianočný stôl zaprataný jedlom a niekoľkodňové prejedanie sa. Skúsme však tento rok advent a aj Vianoce poňať trochu inak. Zdravšie. Pokojnejšie. Šťastnejšie. A k tomu môže pomôcť aj zmena jedálnička.
V adventnom období odporúčame využívať v jedlách predovšetkým rôzne druhy varených obilnín a strukovín. Na tanieri by sa určite mala objaviť ryža, pohánka, krúpy, bulgur alebo kuskus. Zo strukovín zas do menu pridáme častejšie šošovicu, hrach, fazuľu a pod. Zdraviu prospešné sú aj olejnaté semienka ako sezam, slnečnica alebo ľan, ktoré tepelne upravíme, teda upražíme alebo uvaríme. Konzumácia orechov je v tomto období tiež vhodná. Odporúčame do jedálneho lístka pridať tepelne upravenú zeleninu. Určite treba využívať tie suroviny, ktoré sú v tomto ročnom období bežne k dispozícii, a teda kapustu, cibuľu, pór, červenú repu, karfiol, brokolicu a koreňovú zeleninu. V tomto období sa na stoloch častejšie objavuje sterilizovaná zelenina. Na prvom mieste je samozrejme kyslá kapusta a na tanieri sú vítané všetky jedlá, v ktorých sa táto zásobáreň vitamínu C nachádza.
Na druhej strane, v tomto období by niektoré jedlá mohli z nášho stola zmiznúť. V zimnom období, keď bojujeme s mrazmi a snehom sa treba vyvarovať mliečnym výrobkom. Tie ochladzujú organizmus a človek je potom náchylnejší na prechladnutie. Ďalej by sme sa celkom prirodzene mali vyvarovať mäsa. Trávenie mäsa je totiž energeticky veľmi náročné. Ak však bez mäsa nevieme vydržať, uprednostníme hydinu. Naopak, zakomponujme do jedálneho lístka aspoň raz týždenne rybu. Telo sa nám poďakuje prívalom energie a deficit mäska hravo vyrovnáme počas vianočných sviatkov. Ďalej by sme mohli obmedziť pečivo a cukor. Aj toho bude cez Vianoce na stole až až.
V tomto období v jedálnom lístku školských jedálni je vhodné variť jednoduchšie jedlá. Uvádzame pár tipov:
5.005 Polievka brokolicová
5.007 Polievka cesnaková so zemiakmi s fridátovými rezancami
5.062 Polievka mrkvová
16.018 Zemiaková kaša
9.030 Kuracie stehná pečené na masle
10.012 Rybie filé na labužnícky spôsob
13.005 Fliačky s kyslou kapustou
12.029 Koložvárska kapusta
12.050 Rizoto s mäsom a zeleninou
13.013 Karfiol vyprážaný
14.072 Bulgur s ovocím
Nový komentár