Trendy v školskom stravovaní
Pridané 28.7.2015 12:30:00
Negatívnym trendom v školskom stravovaní je v súčasnosti privysoký obsah soli v strave. V prípade detí vo veku od 4 do 6 rokov sa zistilo, že deti prijímajú trikrát viac soli ako je odporúčaná výživová dávka. U starších detí je situácia ešte horšia. Našťastie, nie všetky trendy v školskom stravovaní sú takto negatívne. Pozitívom je napríklad zvýšenie konzumácie celozrnných výrobkov a raňajkových cereálií. Deti jedia síce veľa pečiva, často aj dvakrát denne, ale u polovici detí sa aspoň strieda konzumácia bieleho a celozrnného chleba. Vhodné by však bolo niektoré jedlá nahradiť napríklad ovsenou kašou s ovocím alebo do jedálneho lístka zaradiť rôzne druhy vločiek, ktoré môžeme ochutiť medom, pretože na desiatu aj na olovrant podávať chlieb s nátierkou, a to každý deň, je nevhodné a podporuje to zlé návyky v stravovaní. Sacharidy sa však nenachádzajú len v cukríkoch a sladkostiach, to je mylná domnienka. Sú významnou zložkou ryže, zemiakov či cestovín. Hoci sú sacharidy, ktoré získavame napríklad aj z pečiva, veľmi dôležité a pre vývoj detského organizmu nenahraditeľné, vo veľkom množstve sú aj zdraviu škodlivé.
Nový komentár