Novinky
Ako prebieha projekt Receptúry očami detí
Silvia Tokárová z rezortu školstva sa rozhodla svojim kolegyniam pracujúcim v zariadeniach školského stravovania prostredníctvom neformálneho diskusného príspevku aspoň čiastočne odpovedať na ich časté otázky ohľadom zbierania receptov do projektu Receptúry očami detí, ktorý sa uskutočnil na prelome februára a marca tohto roku. Cieľom tohto projektu bolo okrem zozbierania domácich receptov, ktoré majú deti najradšej, aj podporiť školské stravovanie s cieľom, aby bola najmladšia generácia čo najzdravšia.
Skúsenosti s novými receptúrami
Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.